Doplnok stravy, ktorý ocení každý

Určite už ste počuli o kolagéne, ktorý má byť veľkým prínosom pre ľudský organizmus. V časopisoch, rádiách, televíznych staniciach a na ďalších miestach poskytujúcich reklamu. Prečo je teda kolagén v posledných rokoch tak populárny? Aby sme si dokázali na túto otázku odpovedať, poďme sa najprv pozrieť v stručnosti do histórie kolagénu.

História kolagénu

Názov pochádza z gréčtiny, kde „kolla“ znamená „lepidlo“ a slovo kolagén teda predstavuje „výrobca lepidla“. Odkazuje na raný proces varenia šliach a kože zvierat za účelom získania lepidla. Dokonca aj najstarší zistené lepidlo sveta obsahovalo kolagén. Bolo to už pred 8000 tisíc rokmi. Egypťania tiež používali kolagénové lepidlo pred 4000 rokmi a domorodí Američania pred 1500 rokmi. Štruktúra kolagénu bola vedcom dlho skrytá. Jej objav sa datuje až do polovice 30. rokov 20. storočia. Popularitu začal získavať až v 80. a 90. rokoch minulého storočia, keď sa stal častou prísadou doplnkov stravy na kĺby. Dávkovanie však bolo v rádoch miligramov a benefity sa ukázali byť zásadné až v momente, keď sa zistilo, že dávky sú potrebné skôr v gramoch.

Kolagén a starnutie

Kolagén je v podstate bielkovina, ktorá zaujala už rôznych vedcov a vďaka preskúmaným výsledkom sa táto zložka stala viac obľúbenou vo forme doplnkov stravy. Musí sa však pripustiť, že skutočne prináša pre telo veľmi priaznivé benefity a zdá sa, že vďaka nej je možné ovplyvniť aj proces starnutia. Resp. ten subjektívny pocit, pretože ten skutočný vek, ktorý máme každý na papieri, sa zastaviť nedá.

Je potrebné poznamenať, že kolagén je stavebným kameňom spojivových tkanív a preto sa úplne prirodzene objavuje v celom ľudskom tele. Telo si kolagén tvorí samo, pokiaľ je plné sily a života, no už od 25 rokov jeho produkcia klesá a dá sa povedať, že keď sa vek blíži k päťdesiatke, tak sa takmer netvorí vôbec. Našťastie nič nie je stratené, pretože v súčasnosti existuje možnosť pravidelne si kolagén dopĺňať a tým podporiť zdravý organizmus s funkčným aparátom, dokonalou pokožkou, vlasmi aj nechtami.

Najlepší kolagén pre telo?

Kolagénov existuje dnes celý rad. Dajú sa deliť na druhy podľa zdroja, metódy spracovania, alebo aj typy podľa toho, na ktorú časť tela sú vhodné. Môže sa aj zamotať hlava z predstavy, koľko toho človek musí vedieť. Našťastie máte nás, pretože medzi najlepší patrí hydrolyzovaný rybí kolagén, ktorý sa skvele vstrebáva, obsahuje hneď niekoľko typov kolagénu a dobre sa kombinuje s ďalšími účinnými látkami. Tým prináša telu skutočné výsledky vo viditeľnej podobe. V ďalšom článku sa zameriame na špecifiká kolagénu, ako sú jeho druhy, typy, k čomu je dobré poznať molekulovú hmotnosť a ďalšie charakteristiky alebo výhody kolagénových prípravkov.