Čo ničí kolagénové vlákna v tele?

Byť trochu márnivý je užitočné, keď vás to donúti žiť zdravo

„Vykúriť krabičku denne, raňajkovať šišky a večerať polievku z vrecka, opaľovať sa pri tom na Slnečných jazerách do oranžova. To asi nebude pre dobrú pleť úplne ideálny životný štýl.“

Prečo niektorí ľudia vyzerajú vo svojich päťdesiatich ako v štyridsiatich a iní vo svojom veku rovnako na šesťdesiat? Svoju túžbu po mladosti naši predkovia riešili konzultáciou s alchymistom, ktorý im obvykle predpísal aplikáciu nejakej toxické masti, pridávanie pijavíc, alebo špeciálne zaklínadlo. Našťastie už dnes máme kolagén :)

Proces starnutia je jedným z najskúmanejších tém vedcov naprieč mnohými oblasťami. Lekári, ktorých úlohou je zachraňovať a zlepšovať ľudské životy, vynašli mnoho spôsobov, ako starnutie vizuálne alebo aj reálne oddialiť - bohužiaľ len trochu - pesimista by povedal, že to sú polovičaté riešenia. V reklamách na dermatologické kliniky často tvrdia, že „po našej zázračnej terapii sa vizuálne omladnete o desať rokov“, aj keď v skutočnosti je to tak o päť.

Neexistuje nič, čo by dokázalo obrátiť čas. Napriek tomu ľudia, ktorí chcú vyzerať aspoň trochu mladšie, majú veľa možností, ako si trochu pomôcť. Môžete sa rozhodnúť pre plastickú chirurgiu, ktorá je drahá a riskantná a pri akejkoľvek narkóze je šanca, že sa už nikdy neprebudíte. Alebo investujete do rôznych procedúr s rejuvenačnými lasermi a ultrazvukmi, pri ktorých hrozí zjazvenie a pigmentácia pokožky, zákroky sa musia opakovať a sú finančne náročné. Tiež môžete zbytočne míňať za systémy starostlivosti o pleť - nakupovať krémy zo Sephory za 5 tisíc, ktoré zlepšujú pleť iba dočasne a na povrchu. Ak však chcete komplexnejšie a dlhotrvajúce riešenie, zvolíte zmenu životného štýlu, ktorú doplníte vedecky overenými potravinovými doplnkami a terapiami.

Ľudský vek prezradí hlavne vizuálny stav kože, a ten je priamo úmerný tomu, či je v nej dostatok kvalitného kolagénu - koža je tvorená kolagénom z 75% až 80%. Produkcia kolagénu sa ale začne znížiť už koncom puberty a potom ubúda zhruba o 1% za rok, a kolagén je kľúčom k mladistvému vzhľadu.

Suplementácia kolagénu je tá najbezpečnejšia a zároveň najjednoduchšia vec, ktorú môžete pre svoju kožu urobiť. Ak chcete skutočne vyzerať vo svojich päťdesiatich ako v štyridsiatich, ideálnou cestou je zmena životného štýlu. Túžba vyzerať dobre je síce márnivá, ale môžete ju využiť, aby ste boli zdravší. Degradácia kolagénu sa deje z mnohých dôvodov, z ktorých niektoré sme schopní svojím životným štýlom ovplyvniť, s ďalšími sa nič nedá robiť. Aké sú faktory, ktoré ovplyvňujú kolagén v pokožke rovnako ako vaše zdravie?

Slnko. UV žiarenie nie je len o starnutí kože, ale aj o možnej rakovine

Je vedecky preukázané, že kolagén degraduje UV svetlom a zvyšuje sa riziko rakoviny kože. Na slnko občas musíte ísť, inak by ste za prvé mali nedostatok vitamínu D a za druhé by utrpela vaša psychika. To, ako veľmi vystavujete svoju pleť slnečnému žiareniu, sa dá ovplyvniť. Riešením je každý deň, ale najmä v tie slnečné, používať ochranný opaľovací krém so silným SPF faktorom a redukovať opaľovanie v soláriu na minimum. Keď chce človek vyzerať opálený, môže tiež zvoliť moderné metódy, ktoré pokožku iba nafarbia symetrickým nástrekom opálenia.

Fajčenie je po slnku hneď druhým najväčším akcelerátorom opotrebenia pleti

To, že fajčenie spôsobuje rakovinu a zrýchľuje starnutie, je všeobecne známy fakt. Je to preto, že zníži okysličovanie tkaniva, ktoré potom nemôže riadne regenerovať, takže zostáva poškodené alebo dokonca odumreté. Zaujímavá je štúdia na dvojčatách, z ktorých jedno fajčilo a druhé nie, ktorá jednoznačne preukázala, aká veľká pohroma je fajčenie pre vzhľad tváre. V poslednej dobe sa aspoň rozšírili elektronické cigarety založené na vaporizácii, ktoré sú pre pokožku oveľa šetrnejšie ako zlozvyk.

Jedlo ovplyvňuje nielen vzhľad pleti a hrúbku, ale aj našu psychiku a dĺžku života

Je to smutné a nefér, ale jedlo, ktoré väčšine ľudí chutí zo všetkého najviac, im zároveň škodí. Bohužiaľ, fašírky, klobásy, krémeše, rezne a mnoho ďalšieho sú príčinou toho, že sa v tele zvyšuje zápal - imunitný systém nám funguje nie len pri stretnutí s vírusom alebo baktériou, ale aj v momente, keď sa do organizmu dostávajú látky, ktoré by nemali. Zápal, okrem toho, že je ľuďom z neho zle, trpí únavou, bolesťou a zlým trávením, je jedným z najväčších nepriateľov akéhokoľvek tkaniva, a pre spojivové kolagénové tkanivo to platí dvojnásobne.

Medzi diétu, ktorá zvyšuje v tele zápalové procesy, patria jedlá bohaté na cukor, jednoduché uhľohydráty (hlavne biela múka), smažené jedlá, vysoko spracované jedlá a prefabrikáty plné umelých látok. Takéto jedlo aktivuje imunitný systém a zvyšuje zápal po celom tele - a narušuje tak produkciu kolagénu.

Stres, pleť a zvýšený kortizol

Ďalším faktorom, ktorý zvyšuje zápal v tele, je stres. Spojenie stresu, zápalu a zhoršenej produkcie kolagénu je preukázané štúdiami. Stres okrem iného spôsobuje zvýšenie hormónu kortizol, ktorý tiež zníži produkciu kolagénu.

Keď ste vo strese, telo vynakladá energiu na boj, namiesto toho aby sa sústredilo na vytváranie a regeneráciu nových tkanív. Vyhnúť sa stresu nie je možné, ale každý človek by sa mal oboznámiť so základmi toho, ako sa starať o svoje duševné zdravie a vedieť, kedy je čas vyhľadať odbornú pomoc. Na zníženie produkcie hormónu kortizolu je možné dodržiavať systémovú spánkovú hygienu.

Aby ste sa cítili vo vlastnom tele dobre, môžete robiť veľa vecí. Zmenou životného štýlu k lepšiemu nepomôžete len svojej pleti, ale aj psychike, kognitívnym funkciám, skrátka celej svojej bytosti. Preto je vaša márnivosť užitočná - donúti vás žiť zdravšie.